Kérdéses, ki kormányozhat Romániában, parlamentbe jutott az RMDSZ és a szélsőjobb is

külföld
2020 december 07., 05:22

Rekordalacsony, 31,84 százalékos volt a részvétel a vasárnapi romániai választásokon. 95 százalékos feldolgozottságnál, meglepetésre a szociáldemokrata PSD áll az élen (29,8 százalék), a kormányzó jobbközép-liberális Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 25,1 százalékot kapott. A liberális/reformista USR PLUS 14,5 százalékon áll. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke lemondásra szólította fel a PNL színeiben kormányzó miniszterelnököt, Ludovic Orbant.

Úgy tűnik, bejutott a parlamentbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6 százalékkal.Erről Kelemen Hunor is posztolt késő este:

link Forrás

A vártnál sokkal jobban szerepelt, 8,7 százalékon áll a nacionalista AUR, amit a Transindex cikke szerint tavaly szeptemberben alapítottak Nagy-Britanniában, meghirdetve a külföldön élő románok hazavonzását, Románia és Moldova egyesítését.

A Victor Ponta vezette Pro Romania nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, mire a 2015-ben lemondott miniszterelnök bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

Ilyen eredmény mellett egyelőre kérdéses, milyen kormány alakulhat Romániában. A PNL és az USR PLUS nem szerezett elég szavazatot a koalícióhoz, még az RMDSZ bevonásával sem. A PSD már bejelentette, hogy a PNL-vel biztosan nem alakítanának nagykoalíciót.

A választás előtt itt írtunk részletesen az esélyekről.