A Huawei is dolgozott az ujgurok elleni arcfelismerő rendszeren

TECH
2020 december 08., 20:25

Az IPVM videomegfigyelés-kutatóinak friss jelentése szerint a Huawei is dolgozott egy olyan arcfelismerő rendszeren, amivel a kínai ujgur kisebbség követték nyomon.

Először a Washington Post írta meg, hogy a jelentés a Huawei oldalán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján készült. Az arcfelismerés-projekt a jelek szerint az volt hivatott demonstrálni, hogy a Megvii nevű kínai gyártó partneralgoritmusai a Huawei hardverén is alkalmazhatók.

Az IPVM jelentése külön kiemeli az „ujgurriadó” funkciót, ami arcfelismeréssel azonosítaná az alany etnikai hovatartozását, és riasztást küldene, ha az alany Kína ujgur kisebbségi csoportjába tartozik.

A New York Times 2019-ben írt arról, hogy több kínai arcfelismerő cég is algoritmusokkal azonosítja az ujgurokat, azóta néhány cég amerikai szankciókkal szembesült. De amíg a Megviit korábban is összekapcsolták az ujgurok vegzálására használt azonosító rendszerekkel, ez az első jele annak, hogy a Huawei aktívan fejleszthet és népszerűsíthet ilyen terméket.

A Huawei nem kommentálta a híreket.

2017 óta 380 internáló láger épült Kína nyugati, muszlim ujgurok lakta tartományában, Hszincsiangban, ahol a kínai propaganda megfogalmazása szerint „átnevelik” az ujgurokat.

UPDATE: A Huawei kiadott egy közelményt, eszerint „az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

(The Verge)