„Megalázó” – így értékelte egy ápolónő az egészségügyi szakdolgozók fizetésemelését

Egészségügy
2020 december 08., 06:59

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta, a napokban érkezik meg az ápolók novemberi, 20 százalékkal megemelt fizetése. A Népszavának megszólaló egyészségügyi dolgozók nyilatkozatai szerint azonban az érintettek nem közel sem elégedettek. A több lépcsős fizetésemelés mellett megjelent közben az új szolgálati jogviszony is, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozók akár el is veszthetik másodállásaikat.

Egy a Népszavának megszólaló ápolónő szerint a feszültség, amit az okozott, hogy a szakdolgozók nem, csak az orvosok kaptak jelentős béremelést a szolgálati jogviszonyból fakadó munkakörülmény-szigorításért, már most látszik: „Van olyan nővér az osztályunkon, akik kerek perec megmondta a főorvosnak, hogy mostantól végezze maga a saját munkáját, ha már januártól másfél milliós lesz a bére. Mert ő ugyan mostantól nem fogja. Az osztályon sok orvosi feladatot az ápolók végeznek, ők kérik például a diagnosztikai vizsgálatokat, kötik be az infúziót, vezetik le az orrszondát.”

Egy másik kórházi ápoló is hasonlóan panaszkodott, ő azt mondta: „Az orvos naponta a reggeli kis viziten és a heti két-háromszori nagyvizitre jön oda, mégis ők kapják a nagy fizetést. Megalázó az, ami most velünk történik. Éveket tanultam, mire intenzíves szakápoló lettem, ám ezt mindössze, havonta 4800 forintos pótlékkal honorálja a rendszer.”

A helyzetet és a hangulatot tovább rontja, hogy a járvány miatti veszélyhelyzetben a legújabb rendelkezések szerint az egészségügyben dolgozók még csak fel sem mondhatnak.

Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke a Népszavának úgy fogalmazott, „keserű szájízt okoz, hogy a most novemberi 20 százalékos emelés, valójában csak 16,5 százalék.” Ugyanis nem a múlt havi bért emelték húsz százalékkal, hanem a 2019-es bruttó béreket.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Soós Adrianna a lapnak azt mondta, míg eddig az orvosi és a szakdolgozói bérek között 300 ezer forintos különbség volt, januártól ez akár milliós is lehet. Ráadásul, akik novemberben a koronavírus miatt otthoni karanténba szorultak, meglehetősen nehéz karácsony elé néznek. Az ilyen helyzetekre járó, 100 százalékos táppénzt csak nagyon körülményes, bürokratikus ügyintézéssel hetekkel később folyósítják. „Itt állnak családok a karácsony előtt úgy, hogy decemberben gyakorlatilag fél fizetést kapnak.”