Moldovai fogadási bűnszervezetet számolt fel az Europol

európa
2020 december 08., 18:33

Moldovai élvonalbeli labdarúgó-mérkőzések eredményeinek tiltott befolyásolásában vétkes, szervezett bűnözői csoport négy tagját állította elő az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete. A hágai székhelyű Europol közölte: az első osztályban szereplő moldovai klubok legalább fele érintett a bundabotrányban.

Az Europol hágai központja
photo_camera Az Europol hágai központja

Az illetékes moldovai korrupcióellenes hatósággal közösen végzett, folyamatban lévő nyomozás nyilvánosságra hozott részletei szerint az élvonal 10 csapata közül eddig 5 esetében nyert bizonyítást, hogy a klubok vezetői, edzői, menedzserei, futballistái és egyéb közvetítők is a hálózat részét képezték.

Az elkövetők a 2020/21-es szezonban legalább 20 meccsen befolyásolták az eredményeket, amikre főleg ázsiai piacokon kötöttek fogadásokat. A fogadások összege 10 ezer és 20 ezer euró (kb. 3,6-7,2 millió forint) között mozgott meccsenként. A bűnözői csoport csalásból szerzett hasznát kb. 600 ezer euróra (216 millió forint) becsülik.

A házkutatások során (ideértve a futballklubok irodáit is) több mobiltelefont, dokumentumot és bankkártyát foglaltak le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.