Operatív törzs: Lehet majd választani a vakcinákból

járvány
2020 december 08., 16:35

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján beolvastak egy kérdést arról, hogy akik regisztrálnak a kormányzati vakcinaoldalra, választhatnak-e, melyik oltást szeretnék beadatni.

Müller Cecília azzal kezdte, hogy a regisztráció „egyfajta igénybejelentés”. Majd így folytatta: „Természetesen azzal az oltóanyaggal fogjuk elkezdeni a nagyobb számú védőoltásoknak a beadását, amelyet hatékonynak és biztonságosnak találnak a magyar egészségügyi hatóságok. Éppen ezért nem választható meg a vakcina minősége, mennyisége, típusa, származása, semmi sem. Hiszen ez mind szakmai alapokon fog nyugodni. Az, hogy hányszor kell beadni, milyen módon, kinek, és minden más kérdés az engedélyezés során dől el. Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni és felajánlani, amely minden engedéllyel, minden tulajdonsággal rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell a biztonságos vakcinának Magyarországon.

Tehát a kérdésre nagyon röviden az a válasz, hogy nem választható vakcina.”

link Forrás

Ez alapján más újságokhoz hasonlóan megírtuk, hogy nem választhatunk a vakcinák közül. Müller válasza azért is volt meglepő, mert Orbán Viktor október végén még arról beszélt, „könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje”.

Néhány órával később megjelent egy közlemény a kormányzati koronahonlapon, álhírterjesztéssel vádolva a 444-et. Azt írják, Müller Cecília egyszerűen arról beszélt, hogy mivel még nincs vakcina Magyarországon, az emberek nem is tudnak miből választani. Szó szerint:

„Nincs ellentmondás Müller Cecília országos tisztifőorvos és a kormány korábbi nyilatkozata között a védőoltás kapcsán. Magyarország Kormánya 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Amint a lekötött vakcinák megérkeznek és azok a hatóság által engedélyezettek lesznek, elkezdődhet a beoltás. Jelenleg Magyarországon nincsen engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.”

Az operatív törzs tájékoztatóira előre be kell küldeni a kérdéseket, ezekből szelektálnak, Müller Cecília és a körülötte levő stáb tehát órákig készülhet a válaszokkal. Ezek szerint azt gondolták, a kérdező arra volt kíváncsi, lehet-e választani a jelenleg elérhető nulla vakcinából, és erre válaszoltak: nem lehet.

A közlemény végén azt írják, bíznak benne, hogy többféle vakcina lesz, és lehet majd választani is:

„Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet.”