Koronavírus-számok Magyarországon 03.01.
Elhunytak + 84 Σ 15 058
Kórházban + 197 Σ 5 679
Fertőzöttek + 4 326 Σ 432 925
Tesztek + 20 230 Σ 3 680 572
Oltottak + 7 565 Σ 685 247

Az első eredmények alapján a kínaiak hagyományos vakcinája is hatásos

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

86 százalékos hatásossággal előzi meg a koronavírusfertőzést az egyik, hagyományos technológiával készült kínai covid-vakcina, a Sinopharm, állapították meg az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériumának illetékesei, akik a szer tesztelését végezték. A Sinopharm gyártójának saját elemzése szerint a vakcina, ha a fertőződést nem is, a mérsékelt vagy súlyos megbetegedést már 100 százalékban megakadályozza. Elemzésük szerint az is beigazolódott, hogy a vakcinájuknak nincs súlyos biztonsági kockázata.

A New York Times beszámolója szerint az emírségek hatóságainak értékelése még nem a végső eredménye a teszteknek. Kína még kilenc másik országban végez tömeges teszteket a Sinopharm vakcinával, ezek eredményeit még nem hozták nyilvánosságra. Ahogy az se világos egyelőre, hogy az Emírségek, ahol a Sinopharm vakcinát vészhelyzeti felhatalmazással már szeptember óta használják a frontvonalban dolgozók beoltására, tömeges oltóprogramba is kezd-e a kínai védőoltással.

A kínai vakcinagyártók azért kénytelenek más országokban végezni a szereik harmadik fázisú, tömeges tesztelését, mert Kínában az első hullám után olyan sikeresen szorították vissza a járványt, hogy ott, ha tesztalanyokat még találtak is volna, azok nem kerültek volna kapcsolatba a vírussal.