Emmanuel Macron becsületrendet adományozott Egyiptom elnökének

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a legmagasabb francia érdemrendet, a Becsületrendet adományozta Abdel Fattáh esz-Sziszi egyiptomi diktátornak, akinek a tiszteletére aztán fogadást is tartott. Hogy ennek nem a legjobb az optikája, azt minden bizonnyal a francia elnök hivatalában is érezhették, legalábbis a kitüntetés adományozásáról és az azt követő fogadásról a szokásokkal ellentétben nem adtak ki képeket a sajtónak, azok csak az egyiptomi elnöki hivatal jóvoltából kerültek nyilvánosságra.

Macron döntését a jogvédők bírálták is. A Humanr Rights Watch részéről Katia Roux azt mondta, Macron számára az emberi jogok nyilván másodlagosak, ha nem csupán megvendégli, hanem ki is tünteti Egyiptom elnökét. Macron amúgy azt állította, hogy "őszintén és nyíltan" beszélt Sziszivel az egyiptomi jogsértésekről.

Roux szerint azonban a látszat mégis az, hogy miközben Egyiptomban ezreket börtönöznek be a civil társadalom ellen indított rajtaütéssorozatban, Macron Franciaország gazdasági és stratégiai érdekeit az univerzális emberi jogok fölé helyezte. (Via France24)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.