Meleg exrendőr perel Indonéziában, amiért kirúgták, miután rajtakapták a partnerével búcsúzkodás közben

jog
2020 december 09., 05:44

A muszlim többségű Indonéziában egy tartományt leszámítva ugyan nem tiltott, de iszonyatosan nagy tabunak számít a homoszexualitás. Ezért is mérföldkő, ami most történik: egy meleg ex-rendőr ügyét vette napirendre a bíróáság, aki azért perli a munkaadóját, mert az pusztán a szexuális orientációja miatt bocsájtotta el tíz év problémamentesen végzett munka után, írja a Reuters.

A férfit, a 31 éves Tri Teguh Pujiantot 2018-ban rúgták ki a rendőrségtől, miután kollégái rajtakapták, hogy partnerétől búcsúzkodik annak munkahelye előtt.

Teguh már tavaly feljelentést tett az ügyben, de a bíróság addig nem volt hajlandó foglalkozni vele, amíg a rendőrség belső vizsgálata le nem zárult a kérdésben. A per irataiból kiderül, hogy a közép-jávai rendőrség, a munkaadó azzal az indokkal bocsájtott el a férfit, hogy „deviáns azonos nemű szexuális kapcsolat folytatásával megsértette a rendőrség etikai kódexét”.

A Teguh-t képviselő ügyvédcsapat érvelése szerint azonban a rendőrségi etikai szabályzat egyáltalán nem foglalkozik a szexuális orientáció kérdésével, a férfi főnökei szerintük egy gumiszabályokkal teli etikai kódexbe tudták belepasszírozni a deviáns szexuális viselkedés vádját.

Teguh, aki jelenleg egy borbélyüzletet vezet a városában, azt mondja, most már nem csak maga miatt szeretné végigvinni az ügyét. „Az alapvető emberi jogok érvényesüléséért szeretnék harcolni, hogy semmilyen kisebbség ne legyen többé önkény áldozata ebben az országban” - mondta a Reutersnek.