Románia az amerikaiakkal bővít atomerőművet

Román-amerikai kormányközi megállapodást írtak alá Virgil Popescu román gazdasági miniszer és Adrian Zuckerman bukaresti amerikai nagykövet jelenlétében a cernavodai atomerőmű bővítéséről, amiről a felek már októberben megállapodtak.

A román kormány közleménye szerint a találkozón ott volt Nicolae Ciuca ideiglenes román miniszterelnök és Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, illetve az amerikai Exim Bank elnöke, Kimberly Reed és Aleshia Duncan, az amerikai energetikai minisztérium képviselője.

Románia amerikai támogatással építené meg a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es blokkját, emellett felújítanák az 1-es blokkot. Az atomerőműnek most az 1-es és 2-es blokkja működik, ezek termelik Románia villamos energiájának kb. 20 százalékát.

A cernavodai atomerőmű kb. 200 km-re Bukaresttől 2003. augusztus 20-án.Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A találkozón főleg a Három Tenger Kezdeményezés által támogatott projektekről esett szó, de a román-amerikai stratégiai partnerség politikai, katonai, energetikai és gazdasági vetületét is érintették – olvasható a közleményben.

Ciuca szerint a Három Tenger Kezdeményezésben résztvevő országok összekötésére vonatkozó beruházások amerikai támogatása fontos a járvány utáni helyreállítási törekvésekben. Ezek közt említette a Fekete-tenger parti Konstanca és a lengyel Gdansk között tervezett vasútvonal megépítését és a Via Carpatia út megépítését.

Virgil Popescu román gazdasági és Dan Brouillette amerikai energiaügyi miniszter október elején írtak alá Washingtonban hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az USA 7 milliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.