WHO: A demencia bekerült a világ 10 leggyakoribb haláloka közé

Több 444 videó?
Szeretném

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az Alzheimer-kór és a demencia más formái bekerültek a tíz leggyakoribb halálok közé, az elmúlt évben ezek a betegségek a 6. helyen álltak.

A listán szintén új betegség a diabétesz, ami a 9. helyre került 2019-ben. A cukorbetegség okozta halálesetek száma 70 százalékkal emelkedett 2000 óta, és elérte az 1,5 milliót.

Idén már több mint 1,5 millió ember halt meg világszerte a koronavírus okozta betegségben is. A WHO szóvivője azt mondta: ha a többi halálok idén is olyan arányban követel életeket, mint 2019-ben, akkor a Covid-19 a 7. helyre kerülhet a leggyakoribb halálokok 2020-as tízes listáján.

Januárban 77 éves korában meghalt Terry Jones brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monty Python társulat tagja, aki a demencia egyik ritka formájával küzdött.Fotó: Andrew Cowie/AFP

A szívbetegségek ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 20 évben, ezúttal is az első helyen álltak. 2019-ben csaknem 9 millió ember halálát okozta világszerte szívbetegség, kb. 2 millióval több emberét, mint 2000-ben. Összességében a világban történt halálesetek 16 százalékáért felelnek.

A szívbetegségek után sorban a leggyakoribb halálok az agyvérzés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az alsólégúti fertőzések, az újszülötteknél jelentkező komplikációk, a légúti, hörgő- és tüdődaganatok, az Alzheimer-kór és más demenciabetegségek, a hasmenéses betegségek, a diabétesz és a vesebetegség. (MTI)