A Dunáig repült a felrobbantott VITUKI toronyház néhány darabja

építészet
2020 december 10., 13:23

Elindult a Budapesti Atlétikai Stadion építése, a majdani stadion területén ma tervezett robbantással bontották el a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházát.

Egy, a robbantásról készült videón az látszik, hogy néhány kisebb darab a Dunáig repült.

A fejlesztési területen a Rákóczi hídtól a Kvassay zsilipig, valamint az új Kábelhídon át egészen Észak-Csepelig új árvízi védmű, part menti gyalogos sétányok, kerékpáros utak, valamint hajóállomások is készülnek. A fejlesztéssel megvalósul továbbá a teljes pesti rakpart északi és déli területeinek gyalogos, kerékpáros és vízi összeköttetése egészen a Csepel-szigetig.

A kivitelezési munka előkészítése során felmérték az 1976-ban épült VITUKI toronyházának állapotát is. A vizsgálat alapján megállapították, hogy a torony jelenlegi állapotában tovább nem hasznosítható, ezért került lebontásra.

A kivitelező konzorcium a hierarchikus bontási technológia helyett a jelentős időmegtakarítást eredményező robbantásos technológiát választotta. Az elbontás során a toronyépületet a Rákóczi híd felé, a hosszabbik oldalával párhuzamosan döntötték el. Az épületegyüttes 1864 négyzetméteres "lepényépületét" hagyományos technológiával bontják el - tájékoztatott a beruházási ügynökség.

(MTI)