Az Emmi alól Lezsák Sándor alapítványához szervezték át a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet

POLITIKA
2020 december 10., 09:46

Tovább bővülhet Lezsák Sándor parlamenti alelnök lakitelki biroldama. A kormány szerdán döntött arról, hogy december 31-én jogutód nélkül megszűnik a 2013-ban létrehozott Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), és január 1-jétől a feldatait egy hasonló néven működő nonprofit kft. veszi át, amit Lezsák alapítványa jegyzett be idén szeptemberben. Mivel ez a cég a Lakiteleken működő Népfőiskola Alapítvány kizárólagos tulajdonában áll, így az intézet többé már nem az emberi erőforrások miniszterének irányítása alá tartozik, hanem Lezsák alapítványa kapja meg a feladatait. A cég ügyvezetője egyébként az intézet jelenlegi igazgatója, Nyári Gábor lesz.

photo_camera Lezsák Sándor Fotó: botost/444.hu

Az intézet eszközállománya és vagyonelemei január 1-jétől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülnek. A RETÖRKI munkatársainak közalkalmazotti jogviszonya pedig a cégnél azonos idejű és tartalmú munkaviszonnyá alakul át. Ahogy a folyamatban lévő közbeszerzések és uniós pályázatok is Lezsákékhoz kerülnek át.

Egy szintén szerdán megjelent kormányhatározattal pedig a kormány a 2021-es költségvetésből 421,4 millió forint támogatást biztosít Lezsákék cégének, 2022-től pedig évi 436,3 millióból gazdálkodhatnak.

2010 óta Lezsák Sándor alapítványa sorra kapja a milliárdos állami támogatásokat és egymás után épülnek az újabb létesítmények a népfőiskola területén. Pár éve az alapítványa megkapta a Budai Vigadóból kiköltöztetett Nemzeti Művelődési Intézetet, így a közintézménynek is ők építenek új székházat Lakitelken.

A RETÖRKI Nonprofit Kft. feladata a rendelet szerint a közösségi emlékezet, a reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása és a nemzeti összetartozás erősítése érdekében.A cég közfeladatként a következő feladatokat látja el:

  • feltárja és számba veszi a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit;
  • bemutatja a rendszerváltás és az azt megelőző korszak társadalmi, politikai állapotát;
  • feltárja a rendszerváltáshoz vezető irányzatokat és előkészületeket;
  • elkészíti és elemzi a rendszerváltás kronológiáját;
  • átfogó képet ad a szomszédos országokban végbement rendszerváltó folyamatról, az ott élő magyarság helyzetének hatásairól a hazai rendszerváltásra;
  • elemzéseket készít a rendszerváltás hatásairól, továbbá megvizsgálja a nemzetközi erőviszonyok változásának tükrében a kelet-közép-európai átmenet általános következményeit a hazai rendszerváltó folyamatra;
  • felkutatja, összegyűjti és gondoskodik a rendszerváltás története és a hozzá kapcsolódó korszakok.