Ételt lopnak a boltokból a járvány miatt elszegényedő amerikaiak

külföld
2020 december 10., 18:58

A Washington Post hosszú cikkben ír egy növekvő amerikai problémáról: egyre több a bolti lopás. Ezeknek a száma gazdasági visszaesések idején mindig nő, de korábbi trendekkel ellentétben a járvány alatt nem drága termékeket lopnak az emberek, hanem gyakorlatilag az életben maradáshoz szükséges dolgokat: kenyeret, tésztát és babatápszert.

Nő a munkanélküliek és az éhezők száma: számítások szerint 54 millió amerikainak kell éhezéssel küzdenie idén, ami 45 százalékos növekedést jelent a tavalyi adathoz képest. Több kormányzati étkeztetési programnak vágták meg a büdzséjét, az ételosztásoknál pedig több órás sorok állnak. Az államokban bevezetett korlátozások és kijárási tilalmak azokat az egyébként is kiszolgáltatott, alacsonyabb bérért dolgozó munkavállalókat érintik, akik a vendéglátóiparban éttermekben és kocsmákban dolgoztak.

photo_camera Fotó: Michael loccisano/AFP

A Washington Post több embert megszólaltatott, akik a teljes nevük vállalása nélkül nyilatkoztak a helyzetükről. Jean egy 21 éves fiatal anyuka, aki tanulás mellett dolgozott, amíg áprilisban be nem zárt a kisfia bölcsődéje. Hogy otthon maradhasson vele, fel kellett adnia az állását, de mivel ő mondott fel, nem volt jogosult a munkanélküliségi támogatásra. Májusra elfogytak a tartalékai, ekkor kezdett el ételt csempészni a fia babakocsijába a vásárlások során. Alapvető élelmiszereket, húst, rizst és krumplit lopott, és azt mondta, minden alkalommal arra gondolt, hogy Isten biztos megérteni.

"Ez nem egy olyan dolog, amire büszke vagyok, de meg kellett tennem."

photo_camera Fotó: Stephen Maturen/AFP

A boltok is nehezen birkóznak meg a lopások kövekvő számával

A washingtoni Capitol Supermarket menedzsere, Joo Park azt mondta, üzletében több mint a duplájára emelkedett a lopások száma, annak ellenére, hogy több alkalmazottat állított a bejárat közelébe, és jól látható helyre tette az olyan sokszor lopott termékeket, mint a kézfertőtlenítő és az élesztő.

"Sokkal nehezebb lett a járvány alatt" - mondja. "Amikor az emberek azt mondják, hogy csak éhesek, mit csinálsz velük?"

Boltja családi vállalkozásként üzemel, és a járvány miatt dolgozóinak több mint a felét el kellett bocsátania.

"Bizalmatlanabb lettem, mióta minden nap látom, hogy lopnak. Sokkal többet nézem a biztonsági kamerákat. Ha hagyjuk, hogy túl sok ember lopjon, be kell zárnunk az üzletet."

photo_camera Fotó: Stephen Maturen/AFP
Az amerikai KSH, a Census Bureau adatai szerint november közepén nyolcból egy amerikai nyilatkozott úgy, hogy nincs elég étele. Ez a szám az adatgyűjtés 1998-as kezdete óta sosem volt még ilyen magas.

"Elvileg mi vagyunk a világ legnagyobb, leggazdagabb országa, és nincs biztonsági hálónk egy ilyen esetre?" - tette fel a kérdést Danielle Nierenberg, a Food Tank nevű nonprofit szervezet elnöke.

"Emberek arra kényszerülnek, hogy lopjanak, mikor nem kellene, hogy így legyen, és ez egy nagy amerikai tragédia."