Gulyás: A kormány december 21-én dönt a karácsonyi szabályokról

POLITIKA
2020 december 10., 09:54

"A kormány december 21-én fog dönteni arról, hogy karácsonyra milyen járványügyi szabályok lesznek érvényesek," kezdte csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette szeretnének pár- vagy egynapos könnyítésekről dönteni. Egy biztos, a szilveszterre vonatkozó intézkedések marad: tíz főnél nagyobb összejöveteleket nem lehet rendezni.

Egy olyan szilveszter, ahol nagyobb társaságok is összejönnek, többhetes védekezést dobna a semmibe,

mondta. Jelenleg közel nyolcezer koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, a kormány azon dolgozik, hogy az egészségügyi védekezőképesség megmaradjon. A miniszter kitért a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs oldalt ért kritikákra, megismételve, hogy

azt azért üzemeltetik, hogy felmérjék az igényeket.

Azt hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli az oldalon regisztrálók adatait, "kézenfekvő és helyes megoldásnak" minősítette. A 444 kérdésére, hogy lesz-e bármilyen szerepe az oltások beadásakor, hogy ki regisztrált az oldalon, és ki nem, úgy válaszolt, hogy

"természetesen lesz, mert az államnak valahogy információt kell szereznie arról, hogy ki az, aki szeretné magát beoltatni."

Hozzátette: szerinte "ennél gondosabb eljárást nehéz elképzelni, minthogy megfelelő időben", több héttel az első vakcina beérkezése előtt, "világos szabályokat alakítunk ki."

link Forrás

Újságírói kérdésre válaszolva, kijelentette, hogy ha szükséges, lesz majd kormányzati kampány, hogy minél többen oltassák majd be magukat, mert csak így lehet vége a járványnak.

Biztos, hogy nem elsőként oltják be Orbán Viktort, mint az influenzaoltásnál, hanem az operatív törzs oltási tervének megfelelően kerül majd sorra,

mondta. Hozzátette: ha több vakcina is elérhető lesz, akkor lehet majd választani közülük. Arra a kérdésre, hogy a korábbi ígéretekkel szemben miért csak két hétig tartott a pedagógusok tömeges tesztelése, azt válaszolta, hogy ha szükséges, januárban ismét szerveznek szűrést.

Az idősek vásárlási idősávja módosulhat, akár már a hétvégén,

mondta. Egyeztetnek az Idősügyi Tanáccsal, és a kereskedelmi szereplőkkel, a kormány kész a változtatásra.

A 444 kérdéseire válaszolva Gulyás elmondta, hogy 7869 koronavírusost ápolnak kórházban, 994-et intenzív osztályon, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen. Arra, hogy a jelen járványügyi helyzetet látva helyes stratégia volt-e a kormánytól, hogy a nemzeti konzultáció válaszaira alapozta a második hullám során a védekezést, úgy reagált, hogy

nagyon helyes stratégiának tartjuk, mert semmilyen védekezés nem lehet eredményes,, hogy ha nem bírja az állampolgárok egyetértését.