Nem váltják le Kaczynskit a tüntetők elleni rendőri erőszak miatt

külföld
2020 december 10., 05:43

Nem vonja meg a bizalmat a lengyel parlament Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettestől, a szerda éjjeli ülésen 232-en szavaztak neki bizalmat, és 216-an menesztették volna posztjáról. Kaczynski saját, Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) szavazataival és egy ellenzéki szavazattal nyerte meg a bizalmat.

photo_camera Jaroslaw Kaczynski Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

A bizalmatlansági indítvány az ellenzéki Polgári Platform (KO) frakciójának kezdeményezésére került a szejm elé azzal vádolva a kormányfőhelyettest, hogy megosztja a társadalmat és felelős a túlzott rendőri fellépésért az abortusztörvény szigorítása ellen tüntetőkkel szemben.

November közepén a civil ruhás rendőrök viperával ütötték az embereket. A rendőrség szerint a jórészt nőkből és fiatalokból álló tüntetők támadtak rájuk. Kaczynski az eset után arról beszélt, hogy vér tapad azon ellenzéki politikusok kezéhez, akik járvány idején támogatják a tüntetéseket, majd az éppen folyó, jogállamisági mechanizmusról szóló vitára is utalva közölte, hogy ha Lengyelország jogállam, akkor az ezeknek a politikusoknak ülniük kell.

A 71 éves Kaczynski - aki évekkel korábban miniszterelnök is volt - októberben lett miniszterelnök-helyettes. A belügy-, az igazságügy és a védelmi minisztérium tartozik felügyelete alá. (ABCNews/MTI)