Civil ruhás rendőrök ütötték a varsói tüntetőket

külföld
2020 november 19., 12:13

Szerda este több ezer ember tüntetett Varsóban az abortusz szinte totális tilalma ellen. A tüntetők és a hozzájuk csatlakozó ellenzéki politikusok szerint a rendőrség brutálisan erőszakos volt. A rendőrség szerint a jórészt nőkből és fiatalokból álló tüntetők támadtak rájuk. Húsz embert előállítottak, és több mint száz ember ellen indítottak eljárást, a járványügyi korlátozások megsértése miatt.

A demonstráció a parlament előtt kezdődött, majd a köztévé székházánál folytatódott. Ott a rendőrség körbevette a tüntetőket, nem engedte távozni a résztvevőket, az erőszak egyes beszámolók szerint ekkor kezdődött.

Az akcióban civil ruhás rendőrök is részt vettek, akik a tüntetők beszámolói szerint viperával ütötték az embereket. Néhányan azt hitték, hogy ismét szélsőjobboldali csoport támadt a tüntetőkre - történtek ilyenek korábban - és ezért a civil ruhás rendőrök ellen fordultak, ezért viszont hatóság elleni erőszak miatt eljárás indult ellenük.

A tüntetésen részt vevő egyik baloldali parlamenti képviselőnőt paprika sprayvel fújták le a rendőrök, amikor fel akarta mutatni az igazolványát.

Varsó polgármestere elítélte a rendőri túlkapásokat, a kormány viszont védelmébe vette a rendőrséget. Egy rendőr súlyos sérülést szenvedett. Azt ígérték, hogy a járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalmat megszegők ellen továbbra is határozottan fellépnek.

Erőszakba fulladt a tüntetés.
photo_camera Erőszakba fulladt a tüntetés. Fotó: Maciej Luczniewski/NurPhoto via AFP

Jarosław Kaczyński, a kormányzó PiS elnöke azt mondta a parlamentben, hogy vér tapad azon ellenzéki politikusok kezéhez, akik járvány idején támogatják a tüntetéseket, majd az éppen folyó, jogállamisági mechanizmusról szóló vitára is utalva közölte, hogy ha Lengyelország jogállam, akkor az ezeknek a politikusoknak ülniük kell. (notesfrompoland)