Visszahívtak két gyógyszert, miután összekeverték egy antidepresszáns és egy potenciazavart kezelő tabletta csomagolását

Egészségügy
2020 december 10., 04:27

Az AvKare gyógyszerforgalmazó cég az Egyesült Államokban visszahívja két gyógyszerét is, a 100 mg-os szildenafil hatóanyagú, illetve a szintén 100 mg-os, trazodon hatóanyagú tablettáját, miután kiderült, hogy a tabletták csomagolását felcserélték.

A szildenafil a Viagra egyik hatóanyaga is, merevedési zavarok kezelésére használják, míg trazodont az antidepresszánsok tartalmaznak.

A szildenafil szedése súlyos egészségügyi kockázatot eredményezhet azoknál, akiknek vérnyomásproblémája van, vagy nitrát típusú értágítót szednek, a trazodon pedig erősen nyugtató hatása mellett szédülést és homályos látást is okozhat.

A cserét a forgalmazó cég vette észre, egyelőre nem érkezett bejelentés arról, hogy valaki be is vette volna a rossz gyógyszert. A két tabletta formára nem hasonlít egymásra, így ha valaki rendszeresen szedi egyiket vagy a másikat, remélhetőleg feltűnik neki, hogy valami nem stimmel.

(CNN)