Elvitték a rendőrök Gődény Györgyöt

"Biztos tudtok róla, hogy már jó ideje aljas támadásoknak vagyunk kitéve. De a mai nap ennél tovább mentek, és a családunk életébe már közvetlenül is beavatkozva, hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat „nemzetinek” mondó nyomozóiroda emberei…"

Ezzel kezdődik a friss bejegyzés Gődény György oldalán, amit a felesége írt.

A posztból nem derül ki több a letartóztatás pontos okáról. A bejegyzés második felében Gődény felesége arról ír, hogy "mától egy új időszak kezdődik el" és Gődény György egy tegnapi, vagyis csütörtöki facebookos bejegyzését belinkelve  úgy fogalmaz, hogy

"mutassuk meg azt, hogy megfélemlítéssel és lejáratással mi nem vagyunk eltántoríthatók! Az idő bennünket igazol és az erő is velünk van".

Gődény emlegetett megjegyzését elolvasva abból úgy tűnik, hogy a járványellenes korlátozások ellen kampányoló, kamupártot is szervező férfi talán utcai akciókra próbálhatta rávenni a követőit. A poszt ugyanis azzal kezdődik, hogy

HA HARC, HÁT LEGYEN HARC – nem mi akartuk, de felvesszük a kesztyűt. A senkik nem fogják az életünket meghatározni, ezért abba beavatkozni és tönkretenni se hagyjuk őket! Mindegy, hogy ki, Kocsis, Cake vagy Olivio, de lehet Kis Pista Jóska is, egyre megy, a hulladék előbb vagy utóbb, de mindig a szemétdombra kerül…

majd első gyakorlati lépésként arra kéri a híveit, hogy szerezzenek be valamilyen hangos sípot, kürtöt vagy más hangkeltő eszközt.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője beszélt az ügyről. Azt mondta, a Nemzeti Nyomozóiroda kiberbűnözés elleni főosztálya és a készenléti rendőrség péntek reggel négy olyan személy lakásán tartott házkutatásokat, akik vírusszkeptikus tartalmak hangadói az interneten. A nyomozók lefoglaltak tőlük informatikai eszközöket, adathordozókat, amiket most vizsgálnak. Gál szerint a hetek óta tartó nyomozás rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt folyik, de felmerülhet a hatóságok elleni uszítás büntette is. Gál elmondta, a rendőség az eljárást saját észlelése alapján, és nem feljelentés alapján indította.

A napokban már voltak előjelei annak, hogy a korábbinál keményebb fellépés várható a vírustagadókkal, szkeptikusokkal és a járványügyi intézkedések ellen lázítókkal szemben. Hétfőn, december 7-én írtuk meg, hogy mégis lehet nyomozás abból az ügyből, ami azzal indult, hogy ketten is bejelentést tettek a Magyar Orvosi Kamaránál, mert egy orvos végzettségű üzletember a közösségi médiában és honlapján az egyik feljelentő szerint tagadja a koronavírus létét, a másik feljelentő szerint pedig ál-ismeretterjesztést folytat a járvánnyal kapcsolatban. 

Az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitányságra került, de ők először visszadobták azt, ám az ügyészség hatályon kívül helyezte a döntést, mondván: a módosított büntető-törvénykönyv alapján aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó