Nem csillapodik a rendőri intézkedés közben lelőtt férfi miatt kirobbant tüntetéshullám Albániában

Csütörtök este már a második alkalommal tartottak dühös tüntetéseket az albán főváros Tiranában tiltakozásul a rendőri erőszak miatt, ami egy 25 éve férfi, Klodian Rasha halálához vezetett hétfő éjszaka. Rashát a kijárási tilalom megszegésén kapta a rendőrség, de amikor felszólításukra nem reagált, lelőtték. Halála miatt szerdán este több száz tüntető és a rendőrség között robbantak ki összecsapások.

Az Albanian Daily News hírei szerint a tüntetések hasonló hangulatban folytatódtak csütörtök este is. A rendőrség könnygázzal és rendőrsorfallal próbálta megakadályozni, hogy a demonstráló kárt tegyenek tiranai középületekben, miközben a tüntetők a belváros több pontján tüzeket gyújtottak.

Fotó: STRINGER/AFP

Klodian Rasha lelövése óta a miniszterelnök bejelentette már a belügyminiszter lemondását, és a férfi halálát okozó rendőrt is elbocsájtották, az ügyben pedig kivizsgálásárt indítottak. Egyelőre azonban mindez sem volt elég a tiltakozáshullám csillapításához.

Fotó: Olsi Shehu/Anadolu Agency via AFP

Közben ellentmondásos információk kerülnek napvilágra arról, mik is voltak pontosan Rasha halálának körülményei. A rendőrség első körben azt állította, a férfinél fegyver volt, amikor intézkedtek ellene, később aztán szintén a rendőrség helyesbített: valamilyen tárgyat, de nem fegyvert találtak a kezében.

Rasha nővére, Sibora az eset után azt nyilatkozta a sajtónak, szerinte az öccse cigarettát ment vásárolni éjjeli 1 óra 45 perc körül, és az otthona közelében lőtték agyon rendőrök, akik hazáig követték őt.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó