„8 milliárd eurót kapnak jövőre az uniótól, de sokak szerint csak zsebre vágják a pénzt, és tesznek az alapelvekre. Vélemény?”

POLITIKA
2020 december 12., 15:51

Villáminterjút adott a BBC-nek Varga Judit igazságügyi miniszter, akit a brit közszolgálat riportere (természetesen) a brüsszeli költségvetési vitáról és a magyar-lengyel vétófenyegetésről kérdezett.

link Forrás

Vargát először arról a tweetről kérdezték, amiben győzelemnek titulálta a megállapodást, jóllehet a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul a jogállamisági kritériumok ügyében.

A miniszter az orbáni fordulatot ismételve a "józan ész győzelméről" beszélt, amennyiben az unió végre szétválasztotta az ideológiai kérdéseket és a járvány elleni védekezést, és megállapodásra jutott.

Varga ezután arról beszélt, hogy a jogállamiság fogalma mögé bújva, költségvetési eszközökkel politikai zsarolást igyekeztek elkövetni - olyan ügyek miatt, így Varga, mint a migráció vagy a családpolitika.

A riporter visszautasította, hogy politikai zsarolás történt volna, majd megkérdezte Vargától, pontosan mekkora támogatást kap majd Magyarország a költségvetésből a következő években, majd emlékeztette arra:

„8 milliárd eurót kapnak a következő pénzügyi évben, de sokak szerint csak a pénzt teszik el, miközben nem hajlandóak az európai szabályok és alapelvek szerint játszani. Mit gondol erről?”

Varga ezt visszautasította, azzal, hogy nincs erkölcsi alapja az ilyen megállapításoknak, mert attól, hogy Magyarország kohéziós támogatásokat kap, a növekvő GDP-ből keletkező haszon nem csak az országon belül realizálódik, és ez - a közös piac - egy win-win szituáció minden tagállam számára.

Varga szerint nem lehet felrúgni a status quo-t jogi meghatározottságok híján, és egy homályos, nem meghatározott jogállamisági kritériumhoz kötni a költségvetési kiadásokat, ezért akartak garanciákat kieszközölni.