Eltörölték a fejkendőtilalmat az osztrák iskolákban

Az osztrák alkotmánybíróság pénteken alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy betiltották az iskolákban a fejkendő viselését. Ezzel egyben érvénytelenítették is a rendelkezést, amit még az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója fogadott el 2019-ben.

Fotó: Wolfram Kastl/dpa Picture-Alliance via AFP

Az alkotmánybíróság a döntést azzal indokolta, hogy a tilalom csak egy bizonyos vallást, az iszlámot érinti, ami ellentmond az állam világnézeti és vallási semlegességének. Ez pedig sérti az egyenlő bánásmód elvét. A testület szerint a szabályozás kirekeszti a muszlim származást és tradíciót, és megnehezíti a muszlim lányok hozzáférését az oktatáshoz, illetve a társadalmi kirekesztésükhöz vezet. Ugyanakkor elutasították azt a kormányzati érvet, miszerint a muszlim lányok csak társadalmi nyomásra hordják a fejkendőt.

Az ítélet arra kötelezi a törvényhozókat, hogy a semlegességi követelmények figyelembevételével találjanak eszközöket a konfliktusok csökkentésére és biztosítsák a szükséges erőforrásokat a vallási alapú zaklatás megszüntetésére.

Heinz Faßmann, az Osztrák Néppárt oktatási minisztere azt mondta, sajnálja, hogy ilyen döntést hozott az alkotmánybíróság, de tudomásul veszik. Ugyanakkor szerinte így a lányoknak nem lesz meg a lehetőségük, hogy kényszerektől mentesen tanulhassanak. Az oktatási minisztériumnak egyben két héten belül meg kell fizetnie a 3640 eurós perköltséget azoknak a családoknak, akik benyújtották a keresetet a törvény ellen. (ORF)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.