Továbbra is ezer fölött az egy hét alatt elhunytak száma, de nagyot zuhant az új fertőzötteké

járvány
2020 december 13., 13:18

A hivatalos adatok alapján a most hátrahagyott héten javult a járványügyi helyzet Magyarországon. Elkiabálni semmit sem érdemes, mert a halálozások száma éppen vasárnap emelkedett megint egy nagyot, és azt sem tudni, hogy a naponta jelentett számok mennyire fedik valójában a tényleges járványhelyzetet. De a heti adatok jobban visszaadhatják azt, mint a jelentős kilengéseket mutató napi számok.

(A heti adatokat összesítő lenti grafikonban a legördülő menüben lehet kiválasztani az új fertőzöttek, az áldozatok, a kórházban és a lélegeztetőn lévők számát, az elvégzett tesztek és azokon belül a pozitívak arányát.)

link Forrás

A legfontosabb mutató a halálozások száma. A hét egy meglepően alacsony halálozási adattal indult, mindössze 116 áldozatat jelenettek hétfőn, miközben az előző hét napi átlaga 170 volt. Ezután ismét emelkedett a halálesetek száma, de 7 napból hatan alacsonyabb volt az előző hétnél. A kivétel a mai adat, a 181 áldozattal.

A héten naponta átlagosan 156 áldozatot jelentettek. Ez ugyan alacsonyabb az előző hétnél, de továbbra is nagyon magas. Ez eheti napi jelentések alapján 1097-en hunytak el koronavírusban. Egész októberben ennél kevesebb, 1021 áldozata volt a járványnak. A halálozások számánál ugyanakkor azt lehet tudni, hogy jóval hosszabb idő, amíg bármilyen intézkedés csökkenti az áldozatok számát.

Ahol már jóval kedvezőbb adatokra lehetne számítani, az az új fertőzötteké. Egy hónap telt el a szigorítások bevezetése óta, ennyi idő alatt már érezhetően csökkeni kellene a regisztrált covidosok számának.

A napi jelentések alapján nehezen követhető, hogyan áll a helyzet, mert hihetetlen ugrások vagy csökkenések vannak egyik napról a másikra. A héten volt olyan nap, amikor 2219, és volt, amikor 6197 új fertőzöttet jelentettek. Ez nagymértékben függ attól, hogy hány tesztet végeznek (a 6197 új fertőzöttre 28 603 tesztből találtak rá, a 2219-re viszont mindössze 9527-ből). A kormányzati koronaoldal nem segíti a tájékozódás abban, hogy a teszteken belül mennyi a pozitívak száma (pedig ez fontos mutatója a járványhelyzetnek), mert időnként hozzáadnak a meglévő vizsgálatokhoz majdnem kétszázezer gyorstesztet. Amiknek az eredményeit viszont elvileg naponta adják hozzá az új fertőzöttekhez.

Mindenesetre a héten jelentett új fertőzöttek hivatalos száma nemcsak a múlt hetinél jobb. Az elmúlt 6 hétben most jelentették a legkevesebb új fertőzöttek hivatalosan.

A hivatalosan gyógyultnak jelentettek száma ugyanakkor továbbra is rendre alacsonyabb a napi új fertőzötteknél.

A kórházban lévők számának heti átlaga picit nőtt az egy héttel korábbihoz képest, de hivatalosan már az ötödik napja csökken a keddi 8045-ös rekordról.

Ezen a héten kevesebben voltak lélegeztetőn, mint múlt héten. Ezt döntően sajnos az is befolyásolja, hogy hányan hunynak el azok közül, akik lélegeztetőre szorulnak. Hivatalos adat nincs, Szlávik főorvos 40-50 százalékről beszélt, egy orvos saját kutatásai alapján jóval 70 százalék fölöttire becsüli a halálozási arányt.

Hogy hányan vannak intenzíven, azt az operatív törzs továbbra sem árulja el, pedig fontos adat. Így aztán ezen a héten is megkérdeztük Gulyás Gergelytől a kormányinfón. Az így megszerzett adat szerint továbbra is 50 százalékkal többen lehetnek intenzíven, mint lélegeztetőn.