A fertőzöttebb városokban tömegesen tesztelnek az ünnepek előtt és után is a franciák

külföld
2020 december 14., 15:03

Franciaországban feloldják a hat hete kihirdetett általános karantént, és ezzel párhuzamosan tömeges tesztelési kampányt indítanak négy, fertőzöttnek számító agglomerációban.

Franciaországban augusztus óta a szűrés ingyenes mindenki számára, a kórházbakban és a rendelőintézetekben bárki tesztelheti magát. Naponta több mint 100 ezer embert szűrnek PCR-teszttel. A fertőzöttebbnek számító városokban alkalmi központokat alakítottak ki, ahol célzott és a korábbiaknál is több embert bevonó tesztelés zajlik. Ennek célja, hogy a tünetementes fertőzötteket kiszűrjék és az ünnepek után ne kaphasson új erőre a járvány.

Januárban hasonló kampányt terveznek az északi Roubaix-ban és az ország középső részén található Saint-Etienne-ben.

Le Havre-ban hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter jelenlétében kezdődött meg a szűrési kampány több mint ötven helyszínen, ahol előzetes bejelentés nélkül várják az embereket. Charleville-Mézieres-ben az illetékes hatóságok hétfőtől kezdve naponta 4500 PCR-teszttel, és az ünnepek alatt legalább 50 ezer antigénteszttel kívánják szűrni a lakosságot.

A héten négy napig tartó szűrést december 21. és 23. között, majd december 28. és 30. között megismétlik.

A kampányban az egészségügyi dolgozók munkáját diákok, tűzoltók és a Vöröskereszt önkéntesei segítik. A kialakított tesztelő helyeken bárkit letesztelnek, de mozgó szűrési pontokkal célzottan munkahelyeket is felkeresnek.

Akinek pozitív lesz a tesztje, annak a karanténozásra alkalmas szálláshelyet biztosít az állam, általában hotelekben, és a kontaktkutatást is elvégzik - jelezte az egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrés nem jelent immunitást, ezért arra kéri a tesztelésen résztvevőket, hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket.

(MTI)