A nemzeti közvagyonért felelős miniszter földterületeket hagyott ki a vagyonnyilatkozatából

POLITIKA
2020 december 14., 06:13
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Bártfai-Mager Andrea nemzeti közvagyonért felelős miniszter vagyonnyilatkozatából jelentős földterületek maradtak ki - írja a hvg.hu, ezt pedig a miniszter el is ismerte.

A Borsod megyei Szerencs városának közelében van két mezőzombori legelő (összesen 33 hektár), amelyeket nemrég adtak el egy budapesti vállalkozónak, aki több mint 40 millió forintot kínál érte. A lap kiderítette, hogy a földek egyik tulajdonosa eddig Bártfai-Mager Andrea volt - a miniszter idén februárban leadott vagyonnyilatkozatában viszont nem volt szó mezőzombori földekről.

Bártfai-Mager Andrea a hvg.hu-nak azt mondta: „Sajnálatos módon figyelmetlenségemből adódóan adminisztratív hiba történt a 2020-as vagyonbevallásom elkészítésekor a földterületek vonatkozásában, mivel abban továbbra is a 2019-es vagyonbevallás adatai szerepelnek. Megkeresését követően – amint a hibára fény derült – vagyonbevallásom javítását azonnal kezdeményeztem.” A miniszter elmondása szerint a mezőzombori földeket tavaly szerezte meg csere útján, 2020-ban pedig valóban eladta, ezt 2021-es vagyonnyilatkozatában fel fogja tüntetni.

A cikk szerint érdekes a földterület másik tulajdonosa, Sz. Ádám is - aki Bártfai-Mager Andrea volt férje jelenlegi élettársának unokaöccse. A volt férj Balogh Sándor, akit tavaly óta köröznek költségvetési csalás és befolyás vásárlása miatt. Sz. Ádám pedig nemcsak rokona Baloghnak, de „a nevét megtaláljuk abban a rendkívül bonyolult céghálóban, amelyet Balogh az évek során felépített”, írja a hvg.hu. (Erről a céghálóról a G7 írt korábban részletesen.)

Amikor Baloghot tavaly körözni kezdték, a miniszter kiadott egy közleményt arról, hogy húsz éve elváltak, nincs semmilyen közös gazdasági vagy üzleti érdekeltségük. Bártfai-Mager most nem válaszolt a hvg.hu kérdésére, hogy ha valóban nincs közös érdekeltségük, akkor miért bonyolított tavaly földügyletet a Balogh ügyeiben érintett Sz. Ádámmal. (Hvg.hu)