Az USA az orosz rakéták vásárlásáért szankciókkal sújtotta Törökországot

külföld
2020 december 14., 20:22

Szankciókkal sújtotta a török fegyverzetek beszerzését intéző Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatalt és annak négy vezetőjét az Egyesült Államok, amiért Ankara Sz-400 típusú orosz légvédelmi rendszert vásárolt – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Ankara tavaly jutott az orosz fegyverek birtokába, miközben az Egyesült Államok többször is figyelmeztette, hogy várhatóan szankciókat vezet be emiatt. Washington azzal érvelt, hogy Oroszországgal üzletet kötve, az Sz-400 rendszerek megvásárlásával Törökország az amerikai haditechnika biztonságát veszélyezteti, és finanszírozza az orosz hadiipart.

Sz-400-as a 2017. május 7-i moszkvai díszszemlén
photo_camera Sz-400-as a 2017. május 7-i moszkvai díszszemlén Fotó: Natalia Szeliversztova/Szputnyik

A NATO-tagállam Törökország részvételét felfüggesztették az F-35 vadászgépek fejlesztési és kiképzési programjában, és nem vásárolhat korszerű vadászgépeket az Egyesült Államoktól.

A szankciók között szerepel, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása az SSB részére, és befagyasztották Ismail Demir, a török hivatal vezetőjének bankszámláit, és vízumkorlátozásokkal sújtották.

Az amerikai külügyminiszter közleménye szerint Törökország annak ellenére döntött az orosz légvédelmi rendszer beszerzése mellett, hogy rendelkezésére álltak alternatív, a NATO-szabványoknak megfelelő rendszerek védelmi szükségletei kielégítésére. Mike Pompeo felszólította Ankarát, hogy minél előbb oldja meg az Sz-400 rendszerekkel kapcsolatos problémát az USA-val együttműködve. (MTI)