Hetvenöt embert fertőzött meg a Mikulás egy belga idősotthonban

külföld
2020 december 14., 09:32

61 lakót és 14 gondozót fertőzött meg a belgiumi Mol városában egy férfi, aki Mikulásnak öltözve látogatta meg a Hemelrijck idősotthon lakóit.

A férfi az egyik bentlakó fia, és pár nappal a látogatás után jelentkeztek nála a koronavírusos tünetek, majd teszt is igazolta a fertőzöttségét.

Az első hírek szerint 45 lakóról derült ki, hogy elkapta a betegséget, másnapra már 61 idős fertőzöttről írtak. Az otthonban 169-en laknak, 14 gondozó is megbetegedett a látogatás után.

A Brussels Times szerint a város szabályai alapján nem is szabadott volna mikuláslátogatást szervezni az idősotthonban, és az intézmény vezetése nem értesítette a város járvánügyi csoportját az eseményről. Wim Caeyers polgármester szerint ha tudtak volna a látogatásról, nem adtak volna rá engedélyt.

Az otthon vezetősége szerint a mikuláslátogatás az intézmény közös helységeiben zajlott, mindenkin maszk volt, és a Mikulás biztonságos távolságban volt a lakóktól. Az eseményről készült fotókon viszont a látogatókon volt ugyan maszk, de az időseken nem.

Az önkormányzat szerint az eset az otthon vezetésének teljes felelőtlenségét mutatja. A Brussels Times azt írja, az intézmény összes lakóját és dolgozóját tesztelni fogják, hogy kiderüljön a fertőzöttség valódi mértéke.