Litvánia 721 fehéroroszt engedett be humanitárius okokból

2020 december 14., hétfő 18:34

Litvánia több mint 700 fehérorosz állampolgárnak biztosított humanitárius okokból beutazási engedélyt augusztus óta – közölte Agne Bilotaite litván belügyminiszter.

Azt mondta, a fehéroroszországi válság kezdete óta összességében a szomszédos ország 721 lakójának hagytak jóvá beutazási engedélyt. A tárca adatai szerint 307-en már éltek a lehetőséggel, továbbá 72 menedékkérelmet nyújtottak be fehérorosz állampolgárok.

A belügyminiszter azt mondta, a fehéroroszok „humanitárius okokból beutazhatnak Litvániába, és addig tartózkodhatnak az ország területén, amíg hazájukban meg nem szűnik a fenyegetés, ami miatt nem érezhetik biztonságban magukat”.

Az engedélyeket kérelemre állítja ki a külügyminisztérium, ami szerint a szabályozás hatálya a hazájukban elnyomott, illetve üldöztetett fehérorosz állampolgárokra, és a politikai ellenzék aktív tagjaira terjed ki. A kérvényezőknek igazolniuk kell, hogy az előbb említett kategóriák valamelyikébe tartoznak.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Az elcsalt választáson az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször 100 ezrek vettek részt az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A fehérorosz ellenzék több tagja is külföldre menekült, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőnek éppen Litvánia nyújtott menedéket. (MTI)