Az elektorok megválasztották Joe Bident az USA következő elnökének

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

306 szavazat Joe Bidenre, 232 szavazat Donald Trumpra 

- ez lett a magyar idő szerint hétfő éjjel megtartott elektori szavazás végeredménye az USA-ban, és ezzel egy fontos hivatalos lépéssel közelebb került a beiktatásához az Egyesült Államok következő elnöke.

Az USA-ban a választáskor az emberek hivatalosan csak arról szavaznak, hogy a saját államuk elektorai melyik elnökjelöltet támogassák. Ez a közbülső elektori szavazás leginkább formaság, de azért idén voltak, akik emiatt is izgultak, mert Trump még mindig nem fogadta el a november 6-i választás végeredményét, így felmerült, hogy talán valahol balhé lesz. Michigan államban volt is egy kicsi, néhány republikánus szimpatizáns megpróbált betörni az épületbe, ahol az állam elektorai szavaztak, de nem sikerült nekik. 

Miután rendben lement a szavazás, és minden elektor úgy szavazott, ahogy arra az államában a nép felhatalmazta, Joe Biden rövid beszédet tartott. 

Joe Biden az elektorok szavazása után beszél.Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Ebben azt ígérte, hogy helyreállítja a nemzet egységét, és ugyanolyan keményen dolgozik majd azokért is, akik nem rá szavaztak. A járvány megállításával akarja kezdeni a munkát, a lakosság mielőbbi beoltásával. Segítséget ígért a járvány miatt anyagi problémákkal küszködőknek, és azt mondta, hogy a helyreállítás után jobb gazdasági rendszer épül, mint előtte volt.

Trump először csak arról írt a Twitteren, hogy elfogadta az igazságügy-minisztere lemondását - William Barr távozását azzal indokolta, hogy szeretné a családjával tölteni a karácsonyt. Aztán néhány órával az elektori szavazás után újra elkezdett arról írni, hogy sok csalás volt, a rá adott szavazatokat több helyen Bidenhez számolták. Az elektorok döntésére azonban nem reagált. 

Január 6-án kell a Kongresszusnak jóváhagynia a választás végeredményét, az ülést vezető Mike Pence alelnök jelenti be akkor a hivatalos győztest, aki január 20-án teheti le az esküt, és akkortól lesz elnök.  

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!