Koronavírus-számok Magyarországon 01.24.
Elhunytak + 64 Σ 11 968
Kórházban - 61 Σ 3 793
Fertőzöttek + 1 257 Σ 359 574
Tesztek + 16 441 Σ 3 052 068

December 30-án már elkezdenék a Honvédkórházban dolgozók oltását a koronavírus vakcinával

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Még az idén elkezdhetik a covidosokat kezelő egészségügyi dolgozók beoltását Magyarországon. Ezt erősíti az a körlevél is, amit a Honvédkórházban küldtek ki. 

Ebben azt a jó hírt osztják meg, hogy nemsokára elérhető lesz a Pfizer-es COVID védőoltás, és jelentkezzenek már most azok, akik beadnánk maguknak. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. 

A körlevélben azt írják, hogy a vakcina a tervek szerint december 28-án kapja meg az európai engedélyt, és 30-án már érkezik is oltóanyag a Honvédkórházba. 

Egyelőre nincs információnk a többi kórházból, de szinte biztos, hogy nemcsak a Honvédkórházba érkezik oltóanyag.

A magyar oltási terv részletei nem ismertek, azt tudni lehet, hogy idén csak kisebb mennyiségű oltóanyag érkezik, ebből az egészségügyi dolgozókat oltják először. 

A Pfizer/BioNTech vakcinákról tudni lehet, hogy mínusz 70 fokon szállítják azokat. Ezt a körlevélben is megemlítik. Kiolvasztás után egy tálcából 795 főt lehet beoltani. Éppen azért várják már most a jelentkezéseket, hogy tervezhető legyen az oltás, ne legyen pazarlás a már kiolvaszott és nem beadott hatóanyagokkal. 

A Pfizer/BioNTech vakcinából kell ismétlő oltás. Az első is ad már valamennyi védelmet 12 nap után, de a 21. nap után beadott második oltás további 7 napon túl már 95 százalékos hatákonyságú. 

A tömeges oltás a gyártási kapacitás szűkössége miatt csak valamikor tavasszal kezdődhet meg Magyarországon, akkor várható, hogy milliós tételben érkezik oltóanyag, miután a Pfizer után több cég vakcinája is megkapja az engedélyt.