Megbüntették a párizsi önkormányzatot, mert túl sok nő van a vezetésben

külföld
2020 december 15., 19:26
Anne Hidalgo
photo_camera Fotó: Xosé Bouzas/Hans Lucas via AFP

90 ezer euróra büntette a francia állam a párizsi önkormányzatot, amiért túl sok nő van a vezetésében. Anne Hidalgo főpolgármester a döntést abszurdnak nevezte.

A büntetés a 2018-as évre vonatkozik. Az előírások szerint nőknek és férfiaknak egyenlő számban kell lenniük a vezetésben, a közszolgálati minisztérium büntetést szabott ki azokra az intézményekre, ahol nem tartják ezt be. A bírsági kötelezettséget azóta eltörölte a tárca.

„Örülök, hogy azért kaptunk büntetést, mert túl sok nő van a vezetésben” - mondta a polgármester a párizsi közgyűlésben. Az önkormányzat vezetésében 11 nő és 5 férfi kapott helyet, vagyis 69 százalék a nők aránya.

„Az a nagyon szép a bürokráciában, hogy egyáltalán nem ismeri a finomságot, és mindenre képes” - mondta Hidalgo, aki bejelentette: a büntetést együtt fogja befizetni a női helyetteseivel és kabinetvezetőkkel. „Javasolni fogom minden női frakcióvezetőnek, a kormánytöbbségből és az ellenzékből is, hogy jöjjenek velük, ha van kedvük hozzá” - tette hozzá. „Ez a büntetés természetesen abszurd, igazságtalan, felelőtlen és veszélyes” - mondta a polgármester, aki szerint Franciaország lemaradásban van a női vezetők kérdésében.

Amélie de Montchalin, a közszolgálati tárca vezetője elismerte, hogy ez a tavaly visszavont intézkedés abszurd volt. „A nők ügye többet érdemel! Azt szeretném, ha a Párizs által 2018-ra befizetett büntetésből konkrét programokat finanszíroznánk a női vezetők népszerűsítésére a közszolgálatban” - írta a miniszter a Twitteren. (MTI)