Pocskondiázta a cégvezetést: így indokolták a Dunaferr szakszervezeti vezetőinek kirúgását

gazdaság
2020 december 15., 17:38

Múlt héten bocsátották el azonnali hatállyal a Dunaferr szakszervezeti vezetőit - azóta kézhez kapták a felmondólevelüket is. A Népszava cikke szerint ebben többek között igazolatlan hiányzásra hivatkoznak, valamint arra, például Győri Gábor szakszervezeti alelnök esetében, hogy „kritizálta, pocskondiázta” a sajtóban a cég vezetését.

„Ön részese egy jogtalan, a munkáltató jogi és gazdasági érdekeit veszélyeztető hatalomátvételi törekvésnek, ami megengedhetetlen” - írják arról, hogy Győri elfogadó nyilatkozatot írt alá az ISD Dunaferr Zrt. felügyelőbizottsági tagi tisztségére, és ezt elhallgatta a munkáltató elől.

Az ügy hátterében az orosz és ukrán tulajdonosok közti vita áll, mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Népszavának, szerinte ennek áldozatai lettek a szakszervezeti vezetők, és már mindkét fél birtokvédelmi kérelmet adott be az önkormányzathoz. Azt mondta, „a szakszervezet egyik fél oldalán sem áll, a dolgozók érdekeit képviseli”, a történtek miatt több pert is indítanak, a törvénytelennek tartott felmondás miatt pedig a munkaügyi bírósághoz fordulnak.