A Néppárt nem zárná ki Deutsch Tamást, de megvonnák a felszólalási jogát és visszahívnák minden pozíciójából

eu
2020 december 16., 13:59

Szerda késő délután tanácskozik az Európai Néppárt frakciója, hogy mit kezdjenek a frakcióvezető Manfred Webert a gestapósokhoz hasonlító Deutsch Tamással, illetve úgy általában a Fidesszel.

Brüsszeli értesülések szerint a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy a Néppárt ismét el fogja halasztani a szavazást a Fidesz sorsáról, Weber pedig azt fogja javasolni, hogy vonják meg a felszólalási jogot Deutsch Tamástól, aki amúgy kedden elnézést kért a szavai miatt.

A Politico brüsszeli tudósítója, Maïa de La Baume Twitterre is kirakta azt a dokumentumot, ami az elfogadandó nyilatkozat vázlata. Eszerint az EPP tagjai hitet tesznek az európai értékek és a jogállamiság mellett, és történeti sikerként értékelik a jogállamiság-mechanizmust, amit a Fidesz hamarosan majd az EU bíróságán támadhat meg.

Az EPP tagjai ezen kívül erőteljesen elítélik Deutsch nyilatkozatát, és kijelentik azt is, hogy az, ahogy a Fidesz rendszeresen az európai értékek meg az EU ellen támad, az nem fér össze a pártcsoport alapértékeivel. Mindezek fényében az alábbi döntések születhetnek:

  • azonnali hatállyal megvonják a jogot Deutsch Tamástól, hogy a Néppárt nevében felszólalhasson, és visszahívják minden pozíciójából, melyet a néppárti tagsága miatt tölthet be
  • felszólítják a Fidesz összes EP-képviselőjét, hogy valljanak színt, politikai meggyőződésük összhangban van-e még az EPP alapvető értékeivel, és ha nem, akkor vonják le a megfelelő következtetést
  • és a Néppárt hozzon végleges döntést a Fidesz sorsáról, amint a járványügyi helyzet ez ismét lehetővé teszi, azaz ismét lehet élőben, személyesen ülésezni.

Arról, hogy a Fidesz sorsáról csak a járványhelyzet után szülessen döntés, korábban is volt már szó, így ez az eleme végül is nem újdonság a nyilatkozattervezetben.