Emberkereskedelemmel és fiatalkorú lányok kerítésével vádolták meg a kanadai divatpápát

külföld
2020 december 16., 06:34

Az amerikai hatóságok kilenc pontban vádolták meg a kanadai divatmogult, Peter Nygard-ot, többek között kerítéssel és emberkereskedelemmel is vádolják. A BBC beszámolója szerint a férfit őrizetbe vették Kanadában, és az Egyesült Államok kezdeményezi a kiadatását.

A vádemelést kedden jelentette be New York állam főügyésze, valamint az FBI és a helyi rendőrség illetékesei. A 79 éves Nygard tagadata, hogy bármi törvénytelent tett volna.

Peter Nygard
photo_camera Peter Nygard Fotó: Mintaha Neslihan Eroglu/Anadolu Agency via AFP

A finn-kanadai multimilliomos Nygard a hatvanas években alapította meg sportszergyártó cégét, majd idővel világszerte sikeres divatmárkát épített fel. 2019-ben indult ellene nyomozás, többek között kiskorúak kizsákmányolásának gyanújával. Idén februárban mondott le a vállalat éléről. Azóta kiderült, hogy az FBI már 2015-ben és 2017-ben is vizsgálódott ellene szexuális célzatú emberkereskedelem vádjával.

Ezzel párhuzamosan több tucat nő indított ellene közös polgári keresetet, szexuális visszaélésekkel vádolva a férfit, akinek becsült vagyona 700 millió dollár.

A kedden benyújtott vádirat szerint a bűncselekmények több mint egy évtizeden át folyhattak, és ezeknek az Egyesült Államokban, a Bahamákon, Kanadában és több más helyszínen is voltak áldozatai. Nygard ügyvédei szerint ebből semmi nem igaz, és kezdeményezték, hogy óvadék ellenében a lehető leghamarabb engedjék szabadlábra a férfit.

A vádak szerint Nygard arra használta fel befolyását és vagyonát, hogy fiatalkorú és felnőtt nőket szervezzen be arra, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak a férfi barátainak és üzlettársainak. A vádirat Nygard célzottan keresett 18 év alatti lányokat is, sokszor olyanokat, akik hátrányos társadalmi helyzetből jöttek, illetve olyanokat, akiket korábban már ért szexuális erőszak.

A kereset szerint a férfi többek között hamis ígéretek, illetve fenyegetések révén vette rá a nehéz helyzetből érkező lányokat arra, hogy működjenek együtt vele. Emellett állandóan megfigyelte őket, korlátozta a mozgásukat, és volt, hogy el is zárta őket. A vádirat szerint előfordult, hogy ha egy nő nem teljesítette a kérését, akkor bántalmazta.