Hűtlen kezelés miatt indult nyomozás a VII. kerület korábbi fideszes vezetése ellen

bűnügy
2020 december 16., 05:27

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda Erzsébetváros előző vezetése ellen - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI-nek. A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult.

A DK-s Niedermüller Péter által vezetett VII. kerületi polgármesteri hivatal a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, illetve az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségesek miatt tett feljelentést. „A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy az önkormányzat előző vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel” - közölte az önkormányzat.

A tavaly októberi önkormányzati választások után a fideszes kerületvezetésnek kötelessége volt tájékoztatni az új vezetést az érvényes szerződésekről, kötelezettségekről, vállalásokról. A Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) vezette testület annak ellenére nem informálta erről az ügyről az új vezetést, hogy addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni - írták, hozzátéve: a visszaélés következtében havonta 800 millió forint kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik az önkormányzatnak.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros korábbi fideszes polgármestere
photo_camera Vattamány Zsolt, Erzsébetváros korábbi fideszes polgármestere Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A polgármesteri hivatal szerint az összes dokumentumot átvizsgálva az is kiderül, hogy „nincs egyetlen olyan jogszabály sem, amelyet a fideszes kerületvezetés betartott volna”. Erzsébetváros jelenlegi vezetése ezért minden lehetséges fórumon megtámadta „a törvénytelen és a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő szerződést” és a végrehajtó eljárását. Ezeknek köszönhetően eddig meg tudták előzni - írták -, hogy „a fideszes kerületvezetés hűtlen kezelésének a gyanúja anyagilag működésképtelenné tegye a kerületet”. A polgármesteri hivatal szerint a feljelentés ügyében „annyira egyértelmű és jól dokumentált a bűncselekmény gyanúja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda elrendelte a nyomozást".

A VII. kerületi polgármesteri hivatal november 5-én közölte, hogy a bíróság előtt támadja meg az erzsébetvárosi önkormányzat egy szerződését, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kötött, miután néhány napja vették észre, hogy annak alapján az önkormányzat számlájáról leemeltek 417 millió forintot. Az akkori közleményük szerint a sok száz millió forint az előző polgármester, Vattamány Zsolt által kötött szerződéshez kapcsolódik. A szerződésben az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet negyvenöt lakót teljesen felújított lakásokba, az így kiürített házakat pedig eladják.

Másnap Bajkai István, a kerület fideszes országgyűlési képviselője azt közölte, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester ellen, és egyben lemondásra szólítja fel, miután kiderült, hogy bírósági végrehajtás alapján 417 millió forintot emeltek le az önkormányzat számlájáról.

Bajkai István akkori sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy négy nappal azelőtt „az önkormányzatok történetében páratlan nagyságú”, 417 millió forintnyi összeget emelt le a bírósági végrehajtó egy vállalkozás javára a Király utca 23-25-27-29. alatti ingatlantömb fejlesztésével kapcsolatos ügyben. A képviselő szerint az önkormányzattól követelt kötbér leemelése olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, a Hunvald-korszakban kötöttek meg az önkormányzat vagyoni érdekeit súlyosan sértően, majd 2019-ben, az akkori fideszes vezetés módosított a kerület érdekeinek megfelelően. Szerinte a 2019-ben módosított szerződés több mint 10 éves pereskedés végére tett pontot, így a Király utcai ingatlantömb fejlesztésével több milliárd forintnyi vagyonhoz jutott volna az önkormányzat, a kerületnek ez a része pedig tovább szépült volna. (MTI)