Változatlanul hagyják a választási körzethatárokat

politika
2020 december 16., 16:18

Idővel majd módosítani kell, de a 2022-es választásokon ugyanazok a körzethatárok lesznek érvényesek, amik 2018-ban voltak, mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Korábban Szabó Tímea párbeszédes képviselő nyújtott be módosító javaslatot Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda előző elnökének előterjesztése nyomán. Két Pest megyei körzetet kellett volna átrajzolni, mert a választásra jogosult népességük több mint 20 százalékkal tér el az országos átlagtól. A Fidesz a törvényalkotási bizottságban még megszavazta Szabó javaslatát, az országgyűlésben viszont már nem.

photo_camera Kocsis Máté fideszes és Simicskó István KDNP-s frakcióvezetők Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Kocsis szerint korábban volt olyan, hogy ennél nagyobb eltérésnél sem módosították a határokat. Azt mondta, ha 2022 után is folytatódik ez a lakosságvándorlási tendencia, át kell nézni a határokat, de nemcsak Pest megyében.

„Nekünk éppen az volt a bajunk vele, hogy a javaslat csak Pest megyéről szól, miközben nemcsak Pest megyében van ez a probléma.” Ettől függetlenül ő amellett volt, hogy módosítsák a Pest megyei határokat, de a bizottsági szavazás után az a többségi álláspont alakult ki, hogy hagyjanak mindent változatlanul.

Kocsis azt mondta, a választásokig nem nyúlnak hozzá a szabályokhoz.