Az ombudsman szerint emberi jogokat sértett a melbourne-i toronyházak lezárása

külföld
2020 december 17., 07:30

Az ombudsman szerint emberi jogokat sértettek azzal, hogy a koronavírus miatt Melbourne-ben lezártak kilenc toronyházat.

A Victoria állambeli kormány döntése értelmében július 4-én két hétre teljes lezárást rendeltek el kilenc társasházra 23 fertőzött miatt, ezzel 3000 embert zárva falak közé. A lezárásról viszont nem szóltak előre a lakosoknak, ezért sokan élelem és gyógyszer nélkül maradtak. A lakók nagyobb része kis jövedelmű, kulturálisan pedig sokszínű a közösség, sokuk háborús övezetből érkezett Ausztráliába, többségük alkalmi munkákból él.

Az ombudsman felszólította Victoria állam kormányát, hogy kérjen bocsánatot a lakóktól az őket ért károk és stresszhatás miatt, azonban a kormány tagadja, hogy az intézkedésekkel emberi jogokat sértettek volna, és nem hajlandók bocsánatot kérni azért, mert „emberek életét mentették meg.”

Az ombudsman szerint azonban a kormány döntése saját hatáskörű volt, és egyáltalán nem egészségügyi szakemberek véleményén alapult. A megbízott tisztifőorvos mindössze 15 percet kapott arra, hogy eldöntse, az intézkedés sérti-e az emberi jogokat, aki aláírta ugyan az intézkedést, de nem javasolta, hogy azonnal bevezessék. (BBC)