Egy Mona Lisa-topfan 80 ezer eurót fizetett azért, hogy védőüveg nélkül láthassa a festményt

MŰVÉSZET
2020 december 17., 9:50

Egy őrült művészetrajongónak 80 ezer eurót (28,4 millió forint) ért meg, hogy a védőüveg "torzító" hatása nélkül láthatja a világ leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci Mona Lisa című képét a párizsi Louvre-ban.

A kivételes lehetőséget egy árverésen licitálva lehetett elnyerni, amelyen a Louvre pedagógiai programjainak támogatására gyűjtöttek pénzt az interneten. A Christie's és a Drouot aukciósház által lebonyolított kéthetes aukció összesen 2,365 millió euró (840 millió forint) bevételt hozott.

A Mona Lisával való "személyes találkozás" a vártnál sokkal többért kelt el, előzetesen 10 és 30 ezer euró körüli leütési árral számoltak a szervezők. A legtöbbet ajánló licitáló a védővitrinből kivéve nézheti meg a festményt, az éves szakmai szemle alkalmával, amelyen általában nem vehet részt kívülálló.

A legtöbb pénzt mindazonáltal Pierre Soulages kortárs francia festő egy képe hozta, az 1962-ből származó festmény 1,4 millió euróért kelt el, a becsült legmagasabb árnál 200 ezer euróval többért. A Vacheron Constantin svájci manufaktúra egy különleges órájáért 280 ezer eurót fizettek.

Az árverés bevételéből a Louvre oktatási projektjeit finanszírozzák, valamint egy 1150 négyzetméteres művészeti stúdió létrehozását, amelyet szintén oktatási célokra szánnak. (MTI)