Putyin akkor fogja beoltatni magát az orosz vakcinával, ha az ő korosztályának is javasolják

külföld
2020 december 17., 18:05

Noha több mint 200 ezer embert már beoltottak az orosz vakcinával, Vlagyimir Putyin elnök egyelőre nem kapta meg a védőoltást. Éves, maratoni sajtótájékoztatóján azt mondta, azért, mert betartja a törvényeket, és akkor fogja beoltatni magát, ha az ő korosztályának is javasolják a szakértők.

Putyin - aki a járvány kirobbanása óta nem a Kremlből, hanem rezidenciájáról irányítja az országot - azt mondta, a vakcina biztonságos és hatékony, így nem látja okát, hogy ne oltassa be magát. Elismerte, hogy bővíteni kell a gyártókapacitást, és a vakcinához szükséges egyes tartozékokat külföldön is elkészíthetik.

photo_camera Putyin idén videós sajtótájékoztatót tartott Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Reagált a Spiegel, a Bellingcat, a CNN és a The Insider közös tényfeltárására is, ami arra jutott, hogy a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a nyáron. Putyin az Egyesült Államokat sejti a hír hátterében, szerinte ezzel akarják hitelteleníteni őt.

Azt mondta, Navalnijt támogatja az amerikai titkosszolgálat, így rendjén van, ha az orosz titkosszolgálat rajta tartja a szemét. Ugyanakkor tagadta, hogy megmérgezték volna. „Kinek kell ő?”

Putyin nem nevezte a nevén Navalnijt, csak úgy hivatkozott rá, mint „a berlini klinika páciense”, hiszen a mérgezés után ott kezelték. (Reuters)