Szlávik szerint már tetőzött a járvány második hulláma Magyarországon

koronavírus
2020 december 17., 11:13

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az ATV reggeli műsorában elmondta, szerinte a kormány szeretné felmérni, hogy hányan akarják beoltatni magukat, ennek része a regisztráció, amiről még mindig nem derült ki, hogy valóban szükséges-e ahhoz, hogy valaki megkapja a koronavírus elleni vakcinát.

Majd arról, hogy az országban kik és milyen sorrendben kapják majd meg a vakcinát, annyit mondott:

„Nincs még meghatározva a sorrend.”

Ehhez hozzátette, hogy minden országban meg fogják majd határozni ezt a sorrendet, de azt már nem tette hozzá, hogy több országban már kidolgozott és nyilvánosan elérhető stratégia van erre.

Elmondta viszont hogy „két iskola van”, az amerikai és a WHO által készített sorrend, ezek közül az amerikai a járványra koncentrál és először az egészségügyi dolgozókat, majd a tanárokat és a rendvédelmi szervezeteket oltja, az Egészségügyi Világszervezet pedig az egészségügyi dolgozók után a betegeket és az időseket javasolja először beoltatni.

„El kell dönteni, hogy Magyarország milyen sorrendet kövesse”

– mondta Szlávik. Ezek szerint még nem tudni, hogy kit és milyen sorrendben oltanak majd. Csak azt tudni, hogy a Honvédkórházban december 30-án kezdenék oltani a dolgozókat a Pfizer-BioNTech 95 százalékos hatékonyságú vakcinájával. A kérdésre, hogy mikor kezdődhet el a tömeges oltás, Szlávik mindössze annyit válaszolt:

„nemsokára”.

Majd arról beszélt, hogy úgy gondolja, a járvány második hulláma már tetőzött Magyarországon, de ehhez hozzátette, hogy „az elmúlt két nap számai még messze nem adnak okot optimizmusra”.

Az interjút azzal fejezte be, hogy szerinte „egy idős rokon meglátogatásától nem fog elindulni a harmadik hullám”. Kijelentése azok után kifejezetten izgalmas, hogy napokkal ezelőtt azt mondta, nem lehet a karácsonyi összejövetelek biztonságosságát koronavírusteszttel biztosítani, ezért inkább el kell kerülni a találkozásokat.