A munkaerőpiaci járulék eltörléséről tárgyalhat a kormány

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A munkaerőpiaci járulék eltörlését javasolja a kormánynak a Munkástanácsok Országos Szövetsége, erről a szakszervezeti tömörülés elnöke, Palkovics Imre beszélt a Magyar Nemzetnek. Ez a járulék most 1,5 százalékos szeletet jelent a munkavállalók bruttó béréből, a befolyt összegből az állam az álláskeresők támogatását finanszírozza.

Palkovics Imre szerint azért lenne ildomos a megszüntetése, mert az a munkavállalók nettó béreinek azonnali növekedését eredményezné, ráadásul az összes munkavállaló, nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak esetében. Úgy látja, az elmúlt években tapasztalt alacsony munkanélküliség a járvány ellenére sem ugrott meg jelentősen, ezért sem lenne problémás az álláskeresési támogatásra fordított másfél százalékos járulék eltörlése. (2020 harmadik negyedévében 35 ezer emberrel dolgozott kevesebb az országban, mint egy évvel ezelőtt.)

Palkovics szerint a javaslatuktól „a kormány sem zárkózott el”, a következő ülésén tárgyalja azt a kabinet. 

A Munkástanácsok Országos Szövetsége olyan helyzetben dobta be a járulékeltörlési javaslatot, amikor a szakszervezeteknek továbbra sem sikerül megegyeznie a munkaadói képviseletekkel a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről.  A szakszervezeti oldal 7,5 százalékos béremelést tartana elfogadhatónak 2021-re, ennél kisebb emelés esetén kétlépcsős bérrendezést sürgetne - mondta Palkovics.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó