A brit kamionsofőrök január elsejétől nem léphetnek be sajtos-sonkás szendviccsel az EU-ba

gazdaság
2020 december 19., 16:47

Függetlenül attól, hogy sikerül-e addig megkötni a Brexit-megállapodást, a brit teherautósofőrök január elsejétől nem vihetnek be az Unió területére semmilyen állati eredetű élelmiszert. Így sonkás, sajtos vagy tojásos szendvicset sem.

Erről a brit környezetvédelmi minisztérium most külön informálta a fuvarozókat, gyakorlati példákkal illusztrálva a nemsokára érvényes rendelkezéseket, jóllehet ezek a szabályok mindenkire, a sima turistákra is vonatkoznak. Eszerint az Unió külső határain tilos behozni bármilyen állati eredetű élelmiszert. Ha az utazó ilyesmit szállít a csomagjában, járművében vagy zsebeiben, akkor azt a határon vagy kidobja, vagy a belépés előtt megeszi.

Egy kamionos cég képviselője azt magyarázta a Guardian kérdésére, hogy a rendelkezés azért érinti erőteljesen a kamionsofőröket, mert ők jellemzően rengeteg élemiszerrel felpakolva kelnek útra, hogy ha kell, végig önellátók tudjanak lenni.

A tiltás egyformán vonatkozik a bolti és a házilag előállított élelmiszerekre. A szabály oka az, hogy a tejtermékek, a hús és a feldogozott húsáruk többféle ragályos állatbetegséget tudnak terjeszteni, például száj- és körömfájást vagy az embereket meg nem betegítő, a sertésállományra annál veszélyesebb sertésperstist.

A brit sofőrök vonalait veszélyezteti, hogy a csokoládékra és édességekre nincs érvényben hasonló tiltás.