Az USA-ban sem javasolják a súlyos allergiások beoltását

járvány
2020 december 20., 07:54

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) vizsgálatot indított, miután több amerikai államban is allergiás reakciókról érkeztek jelentések, melyeket a Pfizer koronavírus-vakcinája válthatott ki, írja a The Hill.

Az FDA illetékese elmondta, hogy az amerikai járványügyi hatóság mellett a brit hatóságokkal is együttműködnek, ahol szintén jelentettek allergiás reakciót. A cél most az, hogy az összes elérhető adatot összevetve megállapítsák, hogy a vakcina melyik komponense lehet felelős a reakciókért.

Az Egyesült Államokban előbb Alaszkából jelentettek allergiás reakciókat, de a beszámolók szerint országszerte már több esetről is tudni. Múlt héten Nagy-Britanniából is jelentettek két esetet.

Az FDA jelenlegi irányelvei szerint az allergiával küzdő amerikaiak többsége simán megkaphatja a vakcinát, de azok, akiknek korábban súlyos allergiás reakciójuk volt más vakcinára, egyelőre ne kapjanak oltást. Az, hogy egy oltás allergiás reakciókat válthat ki az arra hajlamos emberekből, egyáltalán nem szokatlan, az influenzaoltásnak is ismerni ilyen hatását.