Hivatalos lett az ellenzéki összefogás: közös jelöltek, miniszterelnök-jelölt, közös programmal és közös lista lesz

POLITIKA
2020 december 20., 18:02

„Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára” – közölték az ellenzéki pártok.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel együtt közösen tesznek fogadalmat a kormánnyal szembeni ellenállásról az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án.
photo_camera A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel együtt közösen tesznek fogadalmat a kormánnyal szembeni ellenállásról az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és már közös listával indulnak, és azt ígérik, az Orbán-rendszert lebontva megadják „a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet”.

Az ellenzéki pártelnökök elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amiben kinyilvánítják: „szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot”.

A közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan embereket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben, és nem játszottak össze a Fidesszel, ami „még a válságban sem segítő jobbot, sem bértámogatást nem nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét” – írják.

A pártok vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.