Koronavírus-számok Magyarországon 03.07.
Elhunytak + 108 Σ 15 873
Kórházban + 202 Σ 7 445
Fertőzöttek + 6 201 Σ 466 017
Tesztek + 33 771 Σ 3 850 623
Oltottak + 31 904 Σ 981 401

Olaszország és Belgium sem fogad több brit repülőjáratot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A holland kormány után a belga és az olasz kormány is felfüggesztette minden, az Egyesült Királyságból érkező repülőjárat fogadását, miután Hollandiában találtak valakit, aki a koronavírusnak a szigetországban terjedő új törzsével fertőződött meg.

A belga kormány közölte: éjféltől tilos az Egyesült Királyságba vagy onnan beutazni repülővel vagy vonattal, Luigi Di Maio olasz külügyminiszter pedig bejelentette, felfüggesztik a brit repülőjáratokat.

A Covid új változatát eddig Dániában, Hollandiában és Ausztráliában azonosították – mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet egyik, Covid-19-cel foglalkozó vezetője.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrég azonosított új vírustörzset, ezért volt szükség az azonnali hatállyal életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Hancock a BBC-nek azt mondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett.

A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Matt Hancock azt mondta, a járványt úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni, „ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna a vírussal”. Egyelőre nem tudja megmondani, meddig lesznek érvényben a friss szigorítások, de egy ideig bizonyosan, valószínűleg addig, amíg a múlt héten elkezdett tömeges oltási kampány hatásai érezhetővé válnak.

Hancock elmondta, hogy országszerte eddig 350 ezer ember kapta meg a koronavírus-oltás első dózisát, és a hétvégén várhatóan félmillióra nő a beoltottak száma. Azt ígérte, még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba.

Boris Johnson miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a háromfokozatú járványkészültségi rendszert vasárnaptól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat. Ennek alapján az itt élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak korlátozott számú indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás, iskolába utazás céljából hagyhatják el a lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható.

A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok meg az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok. A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken.

Grant Shapps közlekedési miniszter közleményben kérte a negyedik készenléti fokozat hatálya alatti térségek lakóit, hogy tegyenek eleget az utazási korlátozásoknak, és csak akkor menjenek például a vasútállomásokra, ha az új előírások alapján engedélyezett számukra az utazás. A brit közlekedési rendőrség (BTP) megerősített szolgálattal igyekszik biztosítani, hogy azok, akiknek elengedhetetlen az utazás, ezt biztonságban megtehessék. Ennek előzményeként szombat éjjel, a szigorítások bejelentése után sokan keltek útra Londonban és az intézkedés által érintett környező térségekben, hogy a tilalom érvénybe lépése előtt alacsonyabb készültségi szintű országrészekbe utazzanak. (Financial Times, MTI)