Koronavírus-számok Magyarországon 03.01.
Elhunytak + 84 Σ 15 058
Kórházban + 197 Σ 5 679
Fertőzöttek + 4 326 Σ 432 925
Tesztek + 20 230 Σ 3 680 572
Oltottak + 7 565 Σ 685 247

Az új variáns miatt Izraelben minden külföldről érkezőnek 10 napra karanténhotelbe kell vonulnia

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Izraelben szerdától minden külföldről érkezőt legalább tíz napra karanténhotelben helyeznek el - jelentette a közszolgálati rádió hétfőn.

A koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kabinet hétfőn csak az Izraelbe belépők fogadásának új, egyelőre a következő tíz napra érvényes szabályozásával foglalkozott, a vírus újonnan megjelent, az eddiginél fertőzőbb variánsa miatt félretették a kereskedelmi és oktatási szigorítások eredetileg tervbe vett kérdéseit.

A kabinet döntése szerint szerdától csak egészen kivételes esetekben oldják fel a külföldiek Izraelbe lépésének tilalmát, és szerda délután 2 órától minden belépőt legalább tíz napra kötelezően karanténnak kijelölt szállodákban helyeznek el.

Autós tesztelés JeruzsálembenFotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Ha a tíznapos időszak elején és végén is negatív lesz a koronavírus-tesztjük, akkor hazamehetnek, aki viszont nem vállalja a tesztelést, annak 14 napot kell eltöltenie a szálloda szobafogságában. Az új szabályozás életbe lépéséig, a következő két napban a hazatérők még otthonaikban kezdhetik meg a kötelező karantént, de mindenkit meglátogatnak a tesztelők, és aki pozitívnak bizonyul, annak át kell költöznie a karantén-hotelbe.

Az Egyesült Királyságból, Dániából vagy Dél-Afrikából érkezőket már vasárnap óta egyenesen a hadsereg polgári védelmi egységeinek irányítása alatt álló karantén-szálláshelyre vitték a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről.

"Sok országban terjed a mutáció. A cél a légi közlekedés minél gyorsabb lezárása, és ehhez azt is javasoljuk, hogy külföldi állampolgárok ne lépjenek be az országba" - mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kabinet ülésén.

Vasárnap az Izraelben elvégzett 70 989 tesztből 2846 bizonyult pozitívnak, ami 4,1 százalékos arányt jelent. Március óta 376 857-en fertőződtek meg koronavírussal Izraelben. Jelenleg 25 159 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségben február óta 3109-en haltak meg Izraelben. Jelenleg 831 beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 470-en súlyos állapotban vannak, 112 embert tartanak lélegeztetőgépen. (MTI)