40 év után szabadítottak ki a szolgaságból egy brazil nőt

külföld
2020 december 22., 05:43

Negyven évvel azután, hogy eladták rabszolgának, kiszabadítottak a fogságból egy nőt Brazíliában - írja a Guardian. A 46 éves nőt Patos de Minas-ban, a délkeleti Minas Gerais államban tartották fogva egy lakásban, ahol egész életében fizetés nélkül dolgoztatták, és házasságba is kényszerítették fogvatartói egyik rokonával, hogy a rokon halála után is megkapják a nyugdíját.

A nőt még gyerekkorában adták el egy egyetemi professzornak, a munkaügyi nyomozók szerint pedig „adtak neki enni, amikor éhes volt, de minden más jogot megvontak tőle”.

Ez a jelenség az úgynevezett háztartási rabszolgaság, a nyomozók szerint pedig ezt különösen nehéz felkutatni: 2017 és '19 között 3513 embert találtak az országban rabszolgaság-szerű körülmények között, és ebből 21 számított háztartási rabszolgának.

A nő nevét nem hozták nyilvánosságra, kiszabadítása óta pedig biztonságos helyzen tartják, ahol életében először pénzt kap, és például most tanulja meg, mi az a hitelkártya.

A háztartási rabszolgaság idén nyáron lett felkapott téma Brazíliában, miután a hatóságok kimentettek egy 61 éves nőt hasonló körülmények közül. (Guardian)