Gulyás: Tetőzött a második hullám

politika
2020 december 22., 09:05

„A vírus egész Európában terjed, ezért a korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani, de míg más országok szigorítanak, addig a kormány egy estére, szentestére lazításról döntött,” kezdte az év utolsó kormányinfó sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette, hogy

a tízfős létszámkorlátozásba nem számítanak bele a 14 évnél fiatalabb gyerekek.

A hétfői kormányülésen megállapították, hogy tetőzött a járvány második hulláma, túlvagyunk a csúcson. Az új fertőzöttek száma már egyértelműen csökken, abban bíznak, hogy a heteken belül a napi halálozási szám is követi is ezt a tendenciát.

Megérkezett a Dél-Pesti Centrumkórházba az első adag, 5500 darab Pfizer vakcina,

jelentette be Gulyás. Az oltóanyagot az első vonalban dolgozó egészségügyisek kapják, várhatóan december 27-e után érkezhet a következő szállítmány. Összesen 17,5 millió oltásra szerződtek eddig, az uniós közös beszerzésen kívül kínai és orosz gyártókkal is tárgyalnak, tette hozzá. .

A józan ész mellett a méltányosság alapján döntött a kormány a szentestei lazításról,

válaszolta újságírói kérdésre. Gulyás szerint nem nő a fertőzésveszély, ha a családok nemcsak nyolcig vannak együtt, hanem tovább, illetve sokan szeretnének éjféli misére is menni. Az egynapos lazítás érdemben nem befolyásolja a járvány terjedését, tette hozzá.

„A főpolgármester előszeretettel tesz kormánykritikus megjegyzéseket, (..) de Budapest rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal, neki kéne a legkönnyebben megoldani a kérdést,”

reagált Karácsony Gergely kijelentésére, miszerint az iparűzési adó elvonása egyenlő a főváros kivéreztetésével.

link Forrás

A 444 kérdéseire válaszolva a miniszter elmondta, hogy eddig 34 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírusos-járvány során.

Jelenleg mintegy nyolcezer ember van kórházban, közülük 861-en intenzív osztályon,

árulta el Gulyás. Más országokkal ellentétben Magyarországon továbbra sem közlik naponta, hogy mennyi koronavírusos fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon. Csak a kórházban kezelt fertőzöttek és a lélegeztetőn levők száma szerepel a jelentésekben.