Több mint 600 tonnányi veszélyes hulladékot kellett elszállítani Szigetszentmiklósról az olajszennyezés miatt

katasztrófa
2020 december 22., 12:02

A legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) budapesti, győri és szolnoki munkatársai tizenegyedik napja megfeszített tempóban dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán. December elején valaki több köbméter sűrű olajat engedett a védett Duna-ágba Szigetszentmiklós közepén, ami miatt pusztult 2000 négyzetméternyi ritka úszóláp, nádas és más növényzet. Akár évekig is eltarthat, amíg eltüntetik az olajszennyezés nyomait a szakaszon. A rendőrség 2 milliós nyomravezetői díjat ajánlott fel a környezetpusztítás miatt. Emelett a civilek is összegyűjtöttek 4 milliót, hogy kiderüljön, ki öntötte a nádasba az olajat.

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak.

Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit.Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

photo_camera Fotó: Rikárd Pfeifer/Facebook

Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét kollégáink letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét” - közölték.

Ezért továbbra is fenntartják a szennyeződés lehatárolását, valamint őrszolgálatot biztosítanak a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy ne kerüljenek ki az élővízbe.

A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról. (MTI)