Állampolgársággal jutalmazza Franciaország a járványkezelés első vonalában dolgozó bevándorlókat

külföld
2020 december 23., 14:15

Több száz olyan bevándorló kaphat gyorsított eljárásban francia állampolgárságot, akik a járvány idején nélkülözhetetlen feladatokat látnak el - írja a BBC. Főleg egészségügyi dolgozóknak, de takarítóknak, bolti eladóknak, gondozóknak így hálálja meg a francia kormány, hogy vállalták a fertőzés kockázatát az országért.

Eddig 700-an kaptak így állampolgárságot, vagy vannak a folyamat végső szakaszában. Normális esetben azok a bevándorlók jelentkezhetnek francia állampolgárságért, akik már legalább 5 éve az országban élnek, stabil megélhetésük van és integrálódtak a francia társadalomba. A gyorsított eljárásban viszont már olyanok is kaphatnak állampolgárságot, akik két éve élnek az országban, ha a hatóságok szerint pótolhatatlan munkát végeztek.

A francia kormány már korábban is jutalmazott már hősies bevándorlókat állampolgársággal, így válhatott gyorsított eljárásban francia polgárrá 2015-ben az 24 éves mali származású muszlim férfi, Lassana Bathily, aki több vásárlót is elbújtatott a párizsi kóserbolt hűtőkamrájában, mikor egy terrorista túszokat ejtett az üzletben, vagy Mamoudou Gassama, aki pókemberként több emelet magasra felmászva mentette megy egy gyermek életét.