Trump megvétózta a 740 milliárd dolláros védelmi költségvetést

Donald Trump megvétózta az USA védelmi költségvetésről szóló törvényt, miután azt a Kongresszus mindkét háza kétpárti támogatással, nagy többséggel elfogadta. A távozó elnök Kínának és Oroszországnak szóló ajándéknak nevezte a költségvetést, ami korlátozza az Afganisztánból és Európából kivont amerikai csapatok létszámát.

Az elnöki vétó felülírásához mindkét házban kétharmados többségre van szükség, ami most jó eséllyel össze is fog jönni, így ez lehet az első eset, hogy Trumpon átlépnek a törvényhozók. Ha mégsem, 60 év után a világ legnagyobb haderejét fenntartó USA először futna neki az újévnek védelmi költségvetés nélkül.

Trumpnak az sem tetszik, hogy a törvény megváltoztatná a konföderációs déli államok polgárháborús vezetőiről elnevezett katonai támaszpontok nevét. Tanácsadói figyelmeztették, hogy ne vétózzon, de a realitástól egyre messzebb rugaszkodó elnök nem hallgatott rájuk. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.